İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ’NDE ORGAN BAĞIŞI STANDI AÇILDI!

Çiğli İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD işbirliğiyle İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Şenlikleri kapsamında 2-3 Mayıs 2019 tarihlerinde “Organ Bağışı Standı” kuruldu. Standın kurulmasında önemli destekleri olan Tıp Fakültesi Dekanlığı adına Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tijen KAYA TEMİZ ve Halk Sağlığı AD Başkanı Doç. Dr. Mustafa TÖZÜN standa ziyarette bulundular. Standda organ bağışının nasıl yapılabileceği ve önemi üzerine bilgilendirme yapılmaktadır ve organ bağışı yapmak isteyen gönüllülerden organ bağışı formunu doldurmaları istenmektedir.

Organ nakli; herhangi bir nedenle görevini yapamayan bir organın yerine canlıdan, kadavradan ya da beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden alınan sağlam organın nakledilmesi olarak tanımlanmaktadır.  Organ bağışı ise kişinin serbest iradesi ile hayatta iken veya tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi ve bunun belgelendirmesidir. Organ bağışı ile pek çok ölümcül hastalığa sahip hasta yaşama tutunmaktadır. Buna karşılık ülkemizde toplumun organ bağışı hakkında bilgi yetersizliği ve bu konuya duyarsız olması organ nakillerinin düşük olmasının nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı da organ-doku bağışının dini açıdan herhangi bir sakınca yaratmadığını, aksine insanların birbirlerine yapabilecekleri önemli bir yardım olacağını bildirmektedir.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile Çiğli İlçe Sağlık Müdürlüğünün organ bağışı konusundaki çalışmaları bundan sonra da devam edeceği bildirildi.