Dünyanın Akıl Hoca'sından Mesajınız Var!

"Nasreddin Hoca ile Etkili İletişim ve İnsanları Tanıma Sanatı"

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Koordinatörlüğü ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, İletişim Uzmanı Harun Emre Karadağ'ı ağırladı.

Karadağ, "Nasreddin Hoca ile Etkili İletişim ve İnsanları Tanıma Sanatı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Seminere öğretim üyeleri, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinliğin açılış konuşması yapan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Dündar, iletişimin kamu kurumlarındaki önemine işaret etti ve konuşmacı Harun Emre Karadağ'a katılımı için teşekkür etti.

Etkili iletişim kurabilenlerin, mizah ve eleştirel düşünme becerilerinin de geliştiğini ifade eden Harun Emre Karadağ, “Eşeğine ters binen Nasreddin Hoca imgesi “dünyayı farklı yerlerden yorumlamanın, yaşamı tersinden okumanın, eleştirel bakışın” sembolüdür. Hoca, torunlarını bilgelik yolunda eğitirken; yaşamın tersten okunmasını ve soru sormayı öğreterek yola çıkar.” dedi.

“Sen de haklısın!”

Nasreddin Hoca’nın dünyada mizahın ve eleştirel bakışın ortak simgesi olduğuna işaret eden Karadağ,  “Sen de haklısın” sözü, her türlü ayrımı ortadan kaldırmak, yaşamı herkes için eşitlemek Nasreddin Hoca bilgeliğinin sembolüdür. UNESCO dünyada 1995 yılını Nasreddin Hoca Yılı ilan ederek, Nasreddin Hoca’nın insanlığın ortak mizah ve eleştirel bakış sembolü olduğunu tescil ve ilan etmiştir. Dünyanın aslında bizden, bizim değerlerimizden öğreneceği çok şey var. Nasreddin Hoca da bu değerlerimizden biri.” diye konuştu.

“Dinleyen varsa konuş, konuşan varsa dinle!”

Hocam, nasıl adam olunur? sorusunu, “Dinleyen varsa konuş, konuşan varsa dinle” şeklinde cevaplayan Nasrettin Hoca’dan alınacak çok büyük dersler olduğunu ifade eden Karadağ, “Kendi kültürümüzden, değerlerimizden beslenelim, aklımızdaki soruların cevabını Nasreddin Hocamızdan alabiliriz. Bu dönemin de liderlerini yetiştirebilecek bilgelik O’nda yer alıyor. Nasreddin Hoca tipi ve fıkra belleği, dili, etkili konuşmayı, iletişim kurmayı bugün dahi toplumumuza öğretmeye devam etmektedir. Bu nedenle Türk insanı kendini anlatırken sık sık Nasreddin Hoca’dan bahseder, Ona atıf yapar." dedi.

Seminerde, "İletişimin Büyük Resmi" başlığı altında konuşma dili, beden dili, gönül dili, duygusal zeka, güven ve bulanık mantık konularına da değinen Karadağ, "Kişilikleri tanıyalım" başlığında popüler optimist, melankolik, güçlü klorik, barışçıl ve soğukkanlı kişiliklerin nasıl olduğunu çeşitli mizansenlerle anlattı.